Citaat Vincent van Gogh

 

Citaat Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, Antwerpen, 1886


“Colour in painting is enthusiasm in life”

Vincent van Gogh

Ruim 12,5 jaar lang was Vincent van Gogh de rode draad in mijn professionele bestaan. Bij het starten van mijn eigen bedrijf ruim 2 jaar geleden realiseerde ik mij niet hoe belangrijk mijn uitgebreide Van Gogh-ervaring zou zijn in mijn verdere carrière. Dat is in 2013 gebleken.

Welgeteld drie lopende projecten zijn Van Gogh-gerelateerd: voor Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa heb ik de marketingcommu-nicatiestrategie voor de grote tentoonstellingen – met als klap op de vuurpijl Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar – opgeleverd, voor het herdenkings-jaar Van Gogh, 125 jaar inspiratie in 2015 heb ik in opdracht van de Stichting Van Gogh Europe een plan van aanpak en de marketingcommu-nicatiestrategie geschreven en Van Gogh Brabant adviseer ik over de internationale persaanpak rond de Van Gogh-presentatie – als onderdeel van Het Verhaal van Brabant – in Het Noordbrabants Museum.

Uitgerekend vandaag maakte de Stichting Kunstweek bekend dat Van Gogh in de kunstwereld het sterkste merk van 2013 is. Daarbij laat Van Gogh Rembrandt en het Rijksmu-seum achter zich op respectievelijk de tweede en derde plek. Dat is opmerkelijk gezien de hoeveelheid (media-)aandacht die dit jaar uitging naar de heropening van het Rijksmuseum. Het bewijst volgens mij hoe actueel Van Gogh nog steeds is. En het brengt hoge verwachtingen met zich mee voor 2015, wanneer we hem gaan eren en herdenken met een activiteitenprogramma dat recht doet aan de wereldberoemde kunstenaar waar ik mij inmiddels 15 jaar mee vertrouwd voel.