Opdrachtgever
Triton Collection Foundation

Opdracht
PR ontdekking schilderij Fernand Léger

Periode
Augustus t/m oktober 2022

Ontdekking schilderij Fernand Léger

De Triton Collection Foundation heeft een werk in haar collectie kunnen toeschrijven aan de bekende Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955).

Het schilderij leidde een verborgen bestaan op de achterkant van het schilderij Le quatorze juillet (1912-1913). Jarenlang onderzoek en restauratie hebben een doek uit de belangrijke Fumées sur les toits–reeks uit 1911-1912 tevoorschijn gebracht. In deze serie schildert Léger het uitzicht vanuit zijn atelier op de Parijse daken met de rookpluimen uit de schoorstenen en in de verte de kathedraal Notre-Dame de Paris. Hoewel het bekend was dat er zich op de achterzijde van Le quatorze juillet een tweede schilderij bevond, werd gedacht dat dit werk reddeloos beschadigd was. Restauratoren zijn er uiteindelijk in geslaagd de harde lijmachtige laag op het schilderij te verwijderen.

Samen met Noepy Testa en Gaëlle de Bernède heb ik dit bijzondere nieuws naar buiten mogen brengen. Het bericht is internationaal goed opgepakt, met als hoogtepunt een item van 3 minuten op het 20 uur journaal van TF1.

De ontdekking wordt vanaf 19 november 2022 voor het eerst aan het publiek getoond in het Kröller-Müller Museum ter gelegenheid van de tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs. Het nieuw ontdekte werk krijgt een centrale plek in de expositie.

Link naar het TF1-item